De voorgestelde overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over de veilige overdracht van privégegevens naar de VS krijgt forse kritiek van Europese privacywaakhonden.
De in februari gemaakte afspraken genaamd Privacy Shield moeten in de plaats komen van het Safe Harbour-besluit dat vorig jaar ongeldig werd verklaard door het Europese Hof van Justitie.
De toezichthouders, waartoe ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens behoort, willen meer duidelijkheid over surveillancepraktijken van de Amerikaanse overheid. Ook zou de onafhankelijkheid van de voorgestelde Amerikaanse ‘privacyombudsman’ waar burgers met klachten terechtkunnen moeten worden gewaarborgd.
De waakhonden willen dat de Europese Commissie de zorgen aan de VS overbrengt. Doel is om het niveau van privacybescherming door Amerikaanse bedrijven als Facebook en Microsoft op hetzelfde peil te krijgen als in Europa. Het oordeel van de toezichthouders is overigens niet bindend.
Definitieve tekst
De Europese consumentenorganisatie BEUC had al eerder gewezen op tekortkomingen en is blij met het advies. “Het Privacy Shield heeft net zo veel gaten als Zwitserse kaas. De EU zou er goed aan doen haar standaarden krachtiger te verdedigen.’’
Digital Europe, dat de techindustrie vertegenwoordigt, liet weten blij te zijn dat de toezichthouders ook erkennen dat de nieuwe juridische constructie beter is dan de oude. De organisatie hoopt dat de gevraagde veranderingen snel kunnen worden doorgevoerd.
De Europese Commissie zei in een reactie de aanbevelingen snel door te voeren in de definitieve tekst, die in juni zou moeten worden goedgekeurd.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl